Благослов Патријараха

Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј са СВИБОР-ом на прослави Богојављења

Блаженопочивши Патријарх Српски Господин Павле благословио је у прошлом веку изучавање и вежбање Српског Витешког Борења - СВИБОР

Претражи
Да ли сте упознати и да ли Вам се допадају активности СВИБОР-а?
 
Статистика
Број прегледаних чланака : 546408
Посетиоци
Тренутни број посетилаца на сајту: 3. 

рпско витешко борење СВИБОР изучава се са благословом Српске Православне Цркве у чијем смо окриљу обновили бројне традиционалне културно-спортске манифестације: Богојављенско пливање за Часни Крст, Сретењско витешко челичење, Ђурђевдански уранак, Ходочашће пешке од Београда до манастира Острог, Видовданске витешке игре, Митровданска хајдучка надметања, Средњовековне ђостре и багорде, турнире и мегдане, Свечане празничне Литије, јавне часове вежбања и приказе у земљи и иностранству, велики број такмичења...

итешка знања и вештина војевања Српских Стратилата отргнута од заборава а унапређена и осавремењена најновијим научним достигнућима и сазнањима омогућују нам да у двадесет првом веку практикујемо и вежбамо борилачке вештине надалеко славних и победоносних витезова у чије су се способности и врлине осведочили разни чувени ратници у свим епохама широм света. Настављамо не прекинуту златну нит велике и богате ризнице коју од наших старих добисмо као аманет и заоставштину за будућност.

сконске борилачке вредности преношене с колена на колено, предањем, записима и извештајима историчара, хроничара и путописаца, сачуване до данас на фрескама, у архивама, епској поезији и гуслама, житијима Светих Краљева, Царева и Архиепископа српских, народном памћењу и у генима, истичу СВИБОР у односу на све друге борилачке системе и представљају природан избор за све људе нашег поднебља, а уз то се успешно вежба у СВИБОР клубовима и секцијама и ван граница Србије.

орилачко умеће и спорт настао реконструкцијом и проучавањем древних српских витешких, монашких, дворских, ускочких, хајдучких, устаничких, изворних и народних вештина и знања. Оплемењен неговањем лепих уметности, краснописа, иконописа, барељефа, оружарства, хералдике, појања и музицирања на старовременим инструментима. СВИБОР подразумева и вештине свих осталих витешких способности: јахања, пливања, верања, вежбања голоруке борбе-самоодбране и борбе широким спектром средњовековног оружја, свакодневна вежбања у сали и природи.

сновни разлог изучавања СВИБОР-а је настављање витешке традиције наших племенитих витешких предака и труд да им будемо достојни потомци. СВИБОР се активно вежба од средине осамдесетих година прошлог века. Први клуб за српске витешке вештине "ВИТЕЗ" основан је 1991. год. Данас имамо више клубова који чине СВИБОР Савез Србије. Оснивач и челник СВИБОР-а је Радивоје Радуловић од Радуловића Кривошијских потомака српских жупана и царских војвода Војиновића.

азвојем и очувањем наше традиције и културе настављамо славне врлине српских витезова а истовремено негујемо и европску културну баштину. Српски Витешки Ред СВИБОР учествовао је и на међународним турнирима и до сад смо увек проглашавани за победоносце широм Европе. Аутохтона и аутентична уметност самоодбране СВИБОР данас је на далеко чувен српски бренд и прави је избор и изазов за све заинтересоване и људе добре воље. Тренинзи се одржавају у СВИБОР клубовима и секцијама у спортским центрима, школама, природи и на Војној Академији Војске Србије.